Hoe ikigai jou kan helpen ondernemen
Hi daar! Ondertussen weet je al goed dat ik in ON IT gebruik maak van het ikigai-model om jou te helpen om een goed businessidee te bedenken. Ikigai is een Japanse manier van leven die zich letterlijk laat vertalen als ‘reden om te leven’. Wat die ikigai zo slim doet, is het combineren van wat jij als persoon wil doen met waar de rest van de wereld nood aan heeft. En dat is net zo belangrijk wanneer je start met ondernemen.
Sommige mensen starten enkel en alleen een bedrijf uit hun eigen passie. Denk aan: “Oh, ik hou van vissen dus ik ben een webshop rond vissen gestart”. Maar om te ondernemen hang je ook af van andere mensen. Je moet immers kopers voor jouw product kunnen vinden. Er moet vraag naar jouw onderneming bestaan. En als er in het bovenstaande geval niemand geïnteresseerd is in vissen of wanneer er al een overaanbod aan webshops is, dan wordt het wel heel moeilijk om je brood met ondernemen te verdienen.
Andere ondernemers starten dan weer enkel en alleen uit een vraag uit de markt (of uit een motivator zoals ‘veel geld verdienen’). Zo zien ze bijvoorbeeld dat er een tekort aan mondmaskers is in de markt en zo starten ze een onderneming die mondmaskers en handschoenen verkoopt. Dat kan gerust even goed lopen maar er zal een moment komen waarop dit soort ondernemers opgeeft. Als je hart niet in je onderneming ligt, dan hou je de moeilijke tijden niet vol. Dan knok je niet. Dat heb ik al zo vaak zien gebeuren.
In andere woorden: jouw ideale onderneming combineert zowel jouw passie en skills met waar de wereld nood aan heeft (en waar ze voor willen betalen - wat niet altijd hetzelfde is). En die elementen combineert ikigai perfect:
In ON IT vind je challenges terug die je helpen bij het invullen van alle cirkels. Het is logisch dat je een cirkel hebt die meer ‘leid't’ dan de anderen. Een voorbeeldje: jij houdt ongelofelijk veel van paarden en je wil ook in je bedrijf iets met paarden doen. Dat betekent dat die bovenste cirkel voor jou al perfect ingevuld werd. Wanneer je dan gaat kijken naar de cirkel ‘waar je goed in bent’, zou je misschien kunnen merken dat je goed bent in het omgaan met heel veel verschillende mensen. Dan is het kwestie van die twee cirkels over jou te gaan matchen met de twee cirkels over de wereld. Wetende dat je van paarden houdt en dat je goed met mensen kan omgaan, bij welke nood in de wereld zou jij kunnen helpen?
Bijvoorbeeld: heel wat mensen rond de 40 à 50 jaar willen de passies van hun jeugd herontdekken. Vervlogen kansen, vergeten hobbies. En daar hebben ze vaak best wel wat geld voor over. Wat als jij paardrijlessen kan aanbieden specifiek voor volwassenen die hun jeugdhobby willen herontdekken ? Of wat als je bootcamps aanbiedt voor volwassenen die op een week tijd willen leren paardrijden?
De bovenstaande ideeën zijn maar assumpties. Het is natuurlijk aan jou om echt te onderzoeken of er voldoende volwassenen zouden zijn die willen leren paardrijden. Op die manier ben je er zeker van dat wat je invult bij de cirkel ‘waar heeft de wereld nood aan’, ook echt klopt met de realiteit.
Het zou best kunnen dat jij een onderneming wil starten die niet ‘de ganse wereld’ een product of dienst wil verkopen. Stel dat je sociale media diensten aan bedrijven wil aanbieden of dat je architect wil worden. Dan is jouw klant inderdaad niet de ganse wereld, maar een klant heb je zeker. In het eerste geval is ‘de wereld’ voor jou dan ‘alle bedrijven die sociale media diensten nodig hebben’. Als architect is ‘de wereld’, alle mensen (of vastgoedmakelaars) die een eigen huis willen bouwen (of renoveren). Denk dus zeker even na over wie er in jouw ‘wereld’ zit, voor dat je deze cirkel invult.